Logopedie

Conceptul de logopedie a fost introdus de către medicul vienez Emil Fröschels prin anii 1913 - 1924.

În zilele noastre prin logopedie se înțelege o specialitate terapeutico-medicală care se ocupă de persoanele ce au greutăți în comunicația cu alte persoane din cauza unui deranjament de vorbire, limbă, voce, înghițit, auz sau respirație.

Logopezii se axează, atât în teorie cât și în practică, pe cercetarea, prevenirea, diagnosticul, terapia și reabilitarea acestui gen de deranjamente.

Logopedia are, în primul rând un caracter aplicativ: de prevenire și de terapie a tulburărilor de limbaj, în vederea dezvoltării psihice generale a persoanei, de a stabili sau restabili relațiile de comunicare ale subiectului cu semenii săi, de a facilita inserția în comunitate, de a se forma și dezvolta pe măsura disponibilităților sale.

Vârstele preșcolară și școlară mică sunt cele mai favorabile pentru o acțiune logopedică eficace. Desigur că, tulburările de limbaj pot și trebuie să fie corectate și la vârstele adulte, ele conducand de cele mai multe ori la dizadaptabilități sociale, la tulburări de personalitate și pot perturba intr-un final  poziția socială a persoanei.

Tulburarile de limbaj pot fi:
1. Tulburari de pronuntie (afectarea pronuntiei a unuia sau mai multe sunete: dislalia, dizartria, rinolalia)
2. Tulburari de ritm si fluenta (balbaiala, tahilalia, logonevroza si tulburari pe baza de coree, bradilalia)
3. Tulburari de voce (afonia, disfonia si fonoastenia)
4. Tulburari ale limbajului citit-scris (dislexo-disgrafia, alexia si agrafia)
5. Tulburari polimorfe (afazia si alalia)
6. Tulburari de dezvoltare a limbajului (mutism psihogen, intarziere in dezvoltarea generala a vorbirii, disfunctii verbale associate autismului infantil sau handicapului de intellect si handicapului de auz)
7. Tulburari asociate unor afectiuni de tip psihopatologic sau psihiatric

Terapia tulburarilor de limbaj cuprinde activitati de educarea auzului fonematic, educarea respiratiei si a echilibrului inspir-expir, realizarea unei orientari optime in schema corporala, dezvoltarea muschilor fini ai mainii, oferire de consiliere familiei pacientului...

Intervenția logopedică este un proces complex ce implică multă rabdare, putând să se desfășoare pe o perioadă scurtă sau mai îndelungată de timp.
Intervenția logopedică se desfășoară pe o perioadă diferită de la copil la copil, putând fi de la câteva luni, la 1-2 ani (sau cât este necesar, în funcție de complexitatea diagnosticului).