Testari vocationale meserii pentru tineri din 350 ocupatii

Jackson Vocational Interest Survey a fost creat pentru a oferi un instrument eficient de masurare a intereselor vocationale, care sa fie scorabil atât manual, cât si computerizat, în vederea estimarii intereselor vocationale ale persoanelor de ambele sexe, de-a lungul unui set comun de dimensiuni. Fiind o tehnica utila în consilierea vocationala si în luarea deciziilor vocationale, instrumentul are cea mai mare utilitate în mediile în care sunt luate aceste decizii.

Aceste medii includ scoli si colegii, centre universitare de consiliere, agentii si oficii de ocupare a fortei de munca, inclusiv cele din afaceri si industrie, centre de reabilitare vocationala si de consiliere si de altfel orice alt mediu în care un individ doreste sa întreprinda explorarea carierelor posibile pentru el. Formatul si scalele JVIS combina o cantitate optima de informatie, relevanta pentru interesele vocationale, cu usurinta interpretarii.

Formatul JVIS

Brosura JVIS consta în 289 de perechi de afirmatii, acesti itemi descriind activitati ocupationale. Prima pagina a brosurii instruieste respondentii sa selecteze între alternativa A si alternativa B din pereche, în functie de cea pe care o prefera sau în functie de perceptia lor privind care dintre cele doua afirmatii le este mai caracteristica. Au fost întreprinse eforturi deosebite la constructia testului în vederea utilizarii unor itemi care sa descrie activitati obisnuite în cuvinte relativ simple, ca si în vederea utilizarii unor nume de scale usor de înteles de catre elevii de liceu de nivel mediu. Exista un total de 34 de scale, care numara câte 17 itemi fiecare. Itemii sunt aranjati si analizati într-un format menit sa maximizeze usurinta scorarii si sa produca grupuri scalare în functie de familiile de interese vocationale.

Scorarea JVIS

JVIS scoreaza intr-un numar de 34 de scale de interese, care se impart in scale de Roluri de munca si scale de Stiluri de munca. De asemenea, profilul JVIS calculeaza indici de similaritate cu un numar de 32 de clustere ocupationale si 350 de profiluri ocupationale, precum si scoruri pe 10 teme ocupationale generale. Profilul JVIS ofera si coduri Holland si este caracterizat de scorarea in trei scale de validare.

Profilurile ocupationale JVIS

Datele din care rezulta profilurile ocupationale modale in Romania sunt formate pe baza a peste 82000 de chestionare JVIS, aplicate pentru un numar de 350 de ocupatii din România, cu sprijinul Bancii Mondiale si a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din România.

Annemarie Văduva

Annemarie Văduva

Nutriționist specializat în Onco-Nutriție, Onco-Psiholog

Programeaza-te acum!

Folosim cookie-uri pentru a oferi o experienta mai buna de navigare pe site-ul nostru, pentru a analiza traficul de pe site, pentru a personaliza continutul si pentru a servi anunturi directionate. Prin apasarea butonul de confirmare sau prin continuarea navigarii pe site-ul nostru, sunteti de acord ca site-ul nostru sa stocheze cookie-uri in browser-ul dumneavoastra.