Multivitaminele si mineralele vin in completarea alimentatiei zilnice sustinand dezvoltarea corpului, a sistemului nervos si intarirea imunitatii.

Este important ca acestea sa fie luate dupa o evaluare corecta a starii de sanatate. Lipsa sau excesul lor din organism poate crea grave dezechilibre, ducand in timp la boli care netratate la timp pot sa devina cronice.

Lipsa vitaminei A poate favoriza acneea, parul uscat, oboseala, tulburari de crestere, insomnie, hiperkeratoza (asprirea si ingrosarea pielii), slabirea sistemului imunitar, vedere dificila pe timp de noapte, scadere in greutate.

Consumul scazut de vitamina B1 poate determina iritabilitate si depresie, incapacitate de concentrare, confuzie in gandire, nesiguranta capacitatii de memorare.

Lipsa vitaminei C duce la depresie, oboseala, iritabiliate, invinetirea cu usurinta a pielii, sangerari ale gingiilor, vindecarea cu dificultate a ranilor, dureri de articulatii, caderea dintilor.

Un deficit major al vitaminei D poate duce la nervozitate, insomnie, diaree, miopie, strambarea picioarelor la copii, transpiratie la nivelul scalpului si favorizeaza aparitia osteoporozei.

Deficitul de vitamina E duce la diminuarea reflexelor, dificultati de mers, pierderea sensibilitatii pielii, scurtarea duratei de viata a celulelor rosii.

Calciul este important in coagularea sangelui, in dezvoltarea si buna functionare a sistemului nervos, a muschilor.

Carentele de fier pot cauza anemii sau tulburari metabolice, pot impiedica dezvoltarea creierului si afecteaza capacitatea de lucru.

Zincul, este important in procesul de vindecare a ranilor si sustine functia imuna. Este cel mai raspandit oligoelement din organism, avand o importanta majora in vaz, auz, gust. Deficitul de zinc duce la afectiuni ale tesutului osos sau cutanat, pierderea apetitului, incetinirea cresterii,  intarzierea maturarii sexuale.

Iodul are rol important in procesul de crestere si dezvoltare a celor mai multe organe, in special a creierului, mai ales, in perioada fetală si in primii ani de viata. Este important in sinteza hormonilor tiroidieni.

Annemarie Văduva

Annemarie Văduva

Nutriționist specializat în Onco-Nutriție, Onco-Psiholog

Programeaza-te acum!

Folosim cookie-uri pentru a oferi o experienta mai buna de navigare pe site-ul nostru, pentru a analiza traficul de pe site, pentru a personaliza continutul si pentru a servi anunturi directionate. Prin apasarea butonul de confirmare sau prin continuarea navigarii pe site-ul nostru, sunteti de acord ca site-ul nostru sa stocheze cookie-uri in browser-ul dumneavoastra.